Saules baterijas Latvijā

Saules baterijas

Astoņi iemesli kāpēc uzstādīt saules baterijas

saules baterijas

1. Latvijā saules aktivitāte ir pietiekama, lai saules baterijas būtu efektīvas

Pie mums Latvijā saules radiācija ir lielāka, nekā Berlīnē vai Londonā, un pat mākoņainās dienās saules baterijas ražo enerģiju. Ar 1kW sistēmu iespējams saražot līdz 950 kWh gadā.

 

Elektrības ražošanai tiek izmantota saules gaisma, nevis siltums, tāpēc, neatkarīgi no gaisa temperatūras, saules baterijas pilda savas funkcijas pat Latvijas aukstākajos ziemas mēnešos. Latvijā saulainu stundu ir vairāk, nekā Berlīnē, Stokholmā, Oslo vai Kopenhāgenā, kur saules baterijas tiek izmantotas jau ļoti sen un plašā skaitā. Vācijā uzstādītas saules baterijas ar kopējo nominālo jaudu 18,38 GW jeb 18380000 kW, tā informē Vācijas federālā elektrotīkla aģentūra.
Katrs uzstādītais saules baterijas jaudas kilovats pie mums saražo aptuveni 950 kWh gadā. Lielākā atdeve ir no marta līdz septembrim. Atlikušajos – rudens, ziemas mēnešos tiek saražoti 17% no kopējā gadā saražotās elektroenerģijas. No novembra līdz janvārim saules enerģijas potenciāls ir minimāls.
Ja elektroenerģijas patēriņš palielinās, ir iespējams palielināt esošo saules bateriju komplektu.

Saules enerģija tiek mērīta kilovatstundās (kWh). 1 kilovatstunda (kWh) = enerģijas daudzums, kas nepieciešams, lai desmit 100 vatu spuldzītes degtu 1 stundu. 1 kilovats = 1000 vati.

Ar 1kW lielu saules staciju gadā ir iespējams saražot vidēji 900-950kWh. Apskatot tabulu zemāk, var secināt, ka ar 1 kW saules bateriju sistēmu, maija mēnesī iespējams saražot ap 130kWh lielu elektroenerģiju, jeb aptuveni 4.2kWh dienā. Šāda jauda nodrošinātu ar elektrību 10 LED spuldzītes, dedzinot tās 5 stundas dienā, ledusskapi, mūzikas centru, datoru un nodrošinātu jūs ar silto ūdeni, izmantojot saules kolektoru.

1kW saules baterijas saražotā enerģija Latvijā
Avots: PVGIS – Eiropas Komisijas pētīšanas institūta fotovoltu ģeogrāfiskā informācijas sistēma
Pieņēmumi:
Nominālā sistēmas jauda: 1.0 kW (saules baterijas – kristāliskā silīcija moduļi)
Iespējamie zudumi dēļ temperatūras svārstībām: 8.4% (Latvijas laika apstākļos)
Citi zudumi (kabeļi, invertors u.c.): 17.0%
Kopējie sistēmas zudumi: 23.6%

2. Saules baterijas var uzstādīt uz jebkura jumta tipa

Mēs noteikti atradīsim risinājumu arī jūsu jumta tipam – pat tad, ja jumts nav vērsts uz dienvidiem vai paneļus vēlēsities izvietot pagalmā.

 

Īpaši izstrādāti alumīnija stiprinājumi piemēroti ikvienam jumta tipam un slīpumam. Saules baterijas izskatās lieliski uz dakstiņu, onduline, skārda un šindeļu jumta. Par uzticamību liecina ražotāja garantija 12 gadu garumā. Saules baterijas montē sertificēti speciālisti, kuri ir sava aroda meistari, tādējādi saņemsiet garantiju arī par esošā jumta seguma kvalitāti un ilgmūžību.
Katra uzstādītā 1 kilovata jaudas iekārta aizņem uz jumta 6,5 kvadrātmetrus. Mājsaimniecībai, kuras ikmēneša elektropatēriņš ir 300 kWh mēnesī, būs nepieciešama 3 kilovatu jaudas sistēma, kura aizņems tikai 26 m2 (4m * 6.5m).

Ja māja vērsta uz austrumiem vai rietumiem, tiek izmantoti īpaši stiprinājumi, kuri saules baterijas novieto leņķī uz dienvidiem. Ja paneļus nevēlaties likt uz jumta, pastāv risinājums tos novietot uz zemes mājas pagalmā, kur tos regulāri apspīd saule. Ja vietā, kurā plānots uzstādīt paneļus, tomēr ir ēnojums, tad saražotās enerģijas daudzums samazināsies.

3. Saules baterijas ir iespējams pieslēgt „Latvenergo” tīklā

Jūsu mājas elektrostaciju būs iespējams pieslēgt kopējā elektrotīklā.
Saražoto enerģiju vispirms varēsiet izmantot savām vajadzībām, bet pārpalikušo enerģiju nodosiet Latvenergo tīklā. Vēlu vakaros, kad saule nespīd, to varēs saņemt atpakaļ bez maksas.

 

Sistēmām līdz 11 kW tiek veidots „mikroģeneratora pieslēgums”. Tas ļauj saules baterijām darboties paralēli ar Sadales tīklu. Mikroģenerators ir elektroietaise maiņstrāvas elektroenerģijas ražošanai ar 1 fāzes vai 3 fāzu darba strāvu līdz 16A (attiecīgi 3,68 un 11 kW), kas paredzēta paralēlam darbam ar zemsprieguma sadales tīklu. Patērētāji lietos saules enerģiju, bet ja tā paliks pāri – nodos Latvenergo. Ja saule spīd, bet enerģija jums tobrīd nav vajadzīga, tā plūdīs kopējā tīklā. Ja vajadzīga pašam, enerģija plūdīs uz patērētāju. Vakarā, kad saule ir norietējusi, enerģiju jums piegādās operators.
Drīzumā stāsies spēkā Atjaunojamās enerģijas likums, kas noteiks neto uzskaiti pāri palikušās enerģijas saņemšanai atpakaļ. Tautas valodā – barteris  jeb 1kWh pret 1kWh.

saules baterijas privātmājām

Komponenti: 1. Saules baterijas, 2. Tīkla invertors (SMA Sunny Boy), 3. Back-up invertots (SMA Backup) 4. Enerģijas skaitītājs, 5. Akumulatori,  6. Elektrosadales skapis, 7. LED apgaismojums  8. Saules enerģijas displejs (SMA Sunny Beam), 9. Patērētājs,

 

Ja jums jau ir Latvenergo pieslēgums, tad izdevīgi ir veidot tīkla (on-grid) pieslēgumu. Darbības princips ir vienkāršs – saražotā saules enerģija vispirms tiek tērēta pašpatēriņam, ja gadījumā patēriņš ir lielāks par saules saražoto enerģiju, tad elektrība tiek iepirkta no Latvenergo, bet gadījumā, ja saules enerģija paliek pāri, tad to pārdot Latvenergo tīklam.

4. Iespējams izveidot 100% autonomu sistēmu vietās, kur nav „Latvenergo” pieslēgums

Ja Latvenergo prasa vairākus tūkstošus, lai atvilktu elektrolīniju līdz jūsu vasarnīcai vai lauku īpašumam, tad iespējams, ka lētāk izmaksās uzstādīt pašam savu elektrostaciju.

 

Autonomas saules bateriju sistēmas ir ļoti plaši izplatītas pasaulē. Tā ir iespēja nodrošināt enerģiju vietās, kur tas iepriekš nebija pieejams vai izmaksas jauna pieslēguma veidošanai ir ļoti lielas.

 

Biežākie iemesli, kādēļ tiek veidotas autonomas saules bateriju sistēmas:

  • Nav esoša elektroenerģijas pieslēguma vai tā izveide būtu pārāk dārga.
  • Vēlēšanās iegūt pilnīgi neatkarīgu energoapgādes sistēmu.

 

Sistēmas galvenās komponentes ir saules baterijas, kontrolieris, akumulatori un invertors. Kontrolieris nodrošina sistēmas darbību un akumulatoru uzlādi. Kontrolieris arī aizsargā akumulatorus pret dziļo izlādi un neļauj tiem pārlādēties. Parasti mājsaimniecību elektriskās ierīces darbojas uz maiņstrāvu. Invertors sagatavo piemērotu, sinusoidālu spriegumu – 230V un 50Hz frekvenci. Sastopami arī patērētāji uz līdzstrāvu, piemēram, LED apgaismojums. Šīs ierīces tiek darbināts tieši no akumulatoriem.
Saules baterijas darbosies arī mākoņainās dienās un naktīs – autonomijas ilgums atkarīgs no akumulatoru skaita. Tehnoloģijas ļauj veidot pilnīgi autonomus ciematus, kuru energoapgāde ir neatkarīga. No akumulatoriem ņemtā elektrība tiek pārveidota maiņstrāvā, kuru var lietot jebkurš ciemata iedzīvotājs. Ja ir enerģijas pārpalikums, tiek lādēti akumulatori. Ja enerģijas pietrūkst, papildinājums tiek ņemts no akumulatoriem. Iespējams pievienot arī papildus ģeneratorus, piemēram, dīzeļģeneratorus, vēja ģeneratorus. Tiek veidots „gudrais tīkls,” kurā patērētāji sakārtoti pēc prioritātēm, tādēļ enerģijas vienmēr pietiks būtiskākajām vajadzībām. Sistēmu var papildināt līdz pat 100kW lielumam un iegūt trīs fāžu pieslēgumu.

 

Neliels video ieskats par tehnoloģiskām iespējām autonomu ciematu izveidošanā

 

 

5. Saules baterijas beidzot ir par pieņemamu cenu

Cenas beidzot ir nokritušās. Saules baterijas vairs nemaksā 2-3Ls par vatu. Izmantojot ES līdzfinansējumu lielās elektrostacijas atpelnīsies pat 5-6 gadu laikā!

 

Elektroenerģijas tirgus cena ir pārsniegusi 10 santīmus par kWh. Pieaugums par 1 santīmu nozīmē, ka saules bateriju atmaksāšanās laiks saīsinās par 10%. Jaudas atdeves garantija paneļiem ir 25 gadi, tātad tie nesīs ilglaicīgus ienākumus. Vidēji sistēma atmaksājas 15 gadu laikā. Vietās, kur jauna pieslēguma veidošana ir ļoti dārga, saules bateriju komplekts var atmaksāsies jau uzstādīšanas brīdī. Saņemot ES līdzfinansējumu 50% apmērā, lielas jaudas elektrostacijas var atmaksāties pat 5-6 gadu laikā.

6. Saules baterijas ir viegli uzstādāmas un to apkalpošana nemaksā praktiski neko

Uzticiet visu mums – mēs izveidosim sistēmu tieši jūsu vajadzībām, sakārtosim atļaujas ar Latvenergo, uzstādīsim un apmācīsim! Sistēma ir neticami vienkārša!

 

Saules baterijas varam piegādāt un uzstādīt 3 nedēļu laikā. Sistēmu ērti iespējams pārraudzīt internetā. Redzama gan sistēmas pašreizējā atdeve, gan līdz šim saražotais. Ja sistēmā radīsies kļūme – ziņa tiks automātiski nosūtīta uz e-pastu vai īsziņas veidā.
Izmantojot SMA invertoru, iespējama bezvadu komunikācija ar ierīci „Sunny Beam”. Tā ir līdzīga pulkstenim un ērti novietojama uz galda. “Sunny beam” parāda visu svarīgāko informāciju par jūsu saules bateriju sistēmu.
Minimālas ekspluatācijas nepieciešamības – pavasarī ieteicams notīrīt virsmu no ziemas nosēdumiem un putekļiem.

7. Uzstādot saules baterijas jūs rūpējaties par dabu

Zaļi dzīvot nav modes lieta, bet gan nepieciešamība, lai saudzētu dabu un rūpētos par savu bērnu nākotni.

 

Alternatīvā enerģija ir enerģijas resursu veids, kuru izmantošana nerada kaitējumu videi vai arī rada to tikai nelielā apmērā salīdzinājumā ar fosilā kurināmā izmantošanu. Saules enerģija ir zaļā enerģija. Tā ir bezmaksas un nenodara kaitējumu videi. Ogļu un gāzes stacijas ir neatjaunojamie energoresursi, kuri atstāj kaitējumu dabai un piesārņo gaisu ar oglekļa dioksīda emisijām, kas izraisa siltumnīcas efektu. Saules baterijas – tā ir nodrošināta enerģija ar 25 gadu garantiju un rūpes par apkārtējo vidi, kurā dzīvojam- ražojot elektrību gaisā nenonāk bīstamais piesārņojums.

Izglītojošs video par saules enerģiju

 

 

 

Avots: http://sinergo.lv 

Latvijā saules aktivitāte ir pietiekama, lai saules baterijas būtu efektīvas